Dienstreizen naar het buitenland afgerekend op declaratie basis of op daggeldvergoeding.
donderdag, 01 november 2012 00:00

Dienstreizen naar het buitenland afgerekend op declaratie basis of op daggeldvergoeding.

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Wanneer is er spraken van een dienstreis?
Er is sprake van een dienstreis als uw organisatie of dienst het noodzakelijk vindt dat u uw werkzaamheden verricht buiten de plaats waar u gewoonlijk uw werkzaamheden verricht en u in verband hiermee moet reizen binnen Nederland of in het buitenland. Te denken valt bijvoorbeeld aan het bezoeken van conferenties in binnen- en/of buitenland, maar ook een werkafspraak bij een andere organisatie.

Afrekening op basis van declaratie basis:
Ik ben zelf altijd een voorstander om dienstreizen op basis van declaraties af te rekenen. De belastingdienst geeft namelijk aan "De kosten die u als ondernemer maakt, dienen verantwoordt  te worden in uw administratie. Alleen
dan worden ze als aftrekpost geaccepteerd."

Jammer genoeg is dit niet “altijd” mogelijk ,omdat niet iedereen een bon/factuur opstuurt.
 
* denk bijvoorbeeld aan particuliere koop.
 * betaling via pinpas i.p.v. inkoopfacturen.   
 * kwijtraken/zoek raken van bonnen.
 * niet meer kunnen uitprintbare van digitale facturen.
 * gebruiken in het land waar naar toe wordt gereisd.


Daggeldvergoeding:
Hoe dien je nu om te gaan met deze dienstreizen waarin je geen declaratie/bon/factuur ontvangt, terwijl er weldegelijk kosten worden gemaakt door de betreffende medewerker.  Het zou oneerlijk zijn als deze kosten niet vergoed zouden worden conform het gelijkheidsbeginsel. Hiervoor gebruiken ambtenaren en grootte bedrijven (TU-Shell-United Nation) een daggeldvergoeding (daily subsistance allowance).


Deze wordt in Nederland gepubliceerd onder 'Tarieflijst logies- en overige kosten buitenlandse dienstreizen' voor ambtenaren, waarin onbelaste daggeldvergoedingen staan, deze mag je ook voor niet-ambtenaren gebruiken. Voorwaarde is wel dat je toestemming vraagt aan de belastinginspecteur. Dit voorkomt problemen in de toekomst.


Daggeldvergoeding Binnenland:

De bedragen in de tarieflijst in de bijlage behorende de Reisregeling binnenland, en kunnen gewijzigd worden.

Zie:
 http://wetten.overheid.nl/BWBR0005912/geldigheidsdatum_02-11-2012

 
De vergoeding voor een dienstreis per motorvoertuig bedraagt € 0,19 per kilometer (onbelast).

ieder vol etmaal dat de dienstreis duurt:
a. logies; € 83,42
b. ontbijt; € 8,15
c. lunch; € 13,63
d. diner; € 20,62
e. dagcomponent en € 4,33
f. avondcomponent. € 12,89

bedoelde vergoedingen bestaat slechts indien voor het verkrijgen van de respectievelijke verstrekkingen kosten zijn gemaakt in een daarvoor bestemde gelegenheid.

Daggeldvergoeding Buitenland:

De bedragen in de tarieflijst in de bijlage behorende de Reisregeling buitenland, en worden tweemaal per jaar, op 1 april en 1 oktober, gewijzigd.

zie:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/circulaires/2012/04/26/tarieflijst-logies-en-overige-kosten-bij-dienstreizen-buitenland-2012.html

De bedragen zijn gebaseerd op de in dollar vermelde bedragen in de Schedules of Daily Subsistance Allowance Rates (DSA-lijsten) van de Verenigde Naties. De in de DSA-lijsten opgenomen bedragen in dollar en CFA-Franc zijn ten behoeve van de tarieflijst omgerekend in euro.

 

Gelezen 92889 keer Laatst aangepast op vrijdag, 02 november 2012 15:06
Marco Blankestijn

Marco Blankestijn is geboren in 1977 te Monster. Hij is een financieel deskundige en belastingconsultant tevens is hij zeer betrokken bij de Publieke sector.  Na zijn carriere bij  Gordian Management (1999-2001) als assistant accountant is hij eigenaar geworden M.L. Blankestijn Advies & Beheer BV. (2001-heden), en heeft hij verschillende opdrachten uitgevoerd.

Specialties:
Finance management, Controlling, Bookkeeping, Financial analysis, Cash management, Working Capital management, Personal management, Coaching, Process improvement, Change management, Contract management.


 

 

Media

Meer in deze categorie: « Het belang van Debiteurenbeheer
Laatste artikels

© Copyright 2018 M.L. Blankestijn Advies & Beheer B.V. Alle rechten voorbehouden.
Web design by