Het belang van Debiteurenbeheer
vrijdag, 27 juli 2012 11:46

Het belang van Debiteurenbeheer

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)

De reden van goed debiteurenbeheer is dat het aantal wanbetalers wordt vermindert en het zorgt ervoor dat het saldo aan uitstaande facturen zo laag mogelijk blijft. Dit doe je door prioriteit te stellen aan betalingen én relatiebeheer. Hierdoor kan je zelf aan uw financiële verplichtingen voldoen en komt het voortbestaan van uw bedrijf niet in gevaar.

Geschat wordt dat 35% van alle faillissementen de oorzaak van slecht debiteurenbeheer.

Wat zijn de redenen van openstaande facturen:
*             financiële onmacht.
*             slordige administratie.
*             zakelijk geschil.

Een debiteur is in eerste plaats een klant die voor omzet zorgt. Benader een klant zoals u benadert wilt worden en zorg ervoor dat deze klant op tijd betaald.

Hoe pakken we goed debiteurenbeheer aan.
Kent uw de klant.
Indien u een nieuwe klantrelatie aangaat kijk even welk vlees je in de kuip hebt. Zo kun je navraag doen bij Collega-ondernemers die wel eens zaken gedaan hebben met uw klant, of kennen zij iemand die dat heeft gedaan. Screen de klant eens op internet of vraag stukken op via de KvK Online, Kredietinformatiebureaus of brancheorganisaties.

 
Leg je afspraken vast.
Juridisch gezien is er al sprake van een overeenkomst wanneer partijen een mondelinge afspraak hebben. Het is belangrijk dat er geen enkel misverstand kan ontstaan leg daarom de afspraken schriftelijk vast in bijv. een orderbevestiging,offerte,overeenkomst of via de e-mail.

zie een voorbeeld van een offerte.
zie een voorbeeld overeenkomst.
 
Stuur de factuur tijdig op.
Zodra de goederen of diensten zijn geleverd, heeft u recht op betaling. Verstuur uw factuur snel en op tijd.

zie een voorbeeld van een factuur.

Stuur een Betalingsherinnering.
Indien de afgesproken betalingstermijn is verstreken, is er sprake van betalingsvertraging.
Stuur kort na het verstrijken van de betalingstermijn een betalingsherinnering op. Indien dit bij een klant vaker voorkomt spreek hem daarop dan even persoonlijk aan op zijn betalingsgedrag.  

zie een voorbeeld van een betalingsherinnering.
 
Neem contact op met je klant.
blijft een reactie uit op de aanmaning(en) Pak de telefoon of breng een bezoek aan de debiteur en probeer zo snel mogelijk te achterhalen waarom nog niet is betaald. Blijf beleefd maar wel doortastend. 

Stuur een Aanmaning, ingebrekestelling.
Wijs de klant in de laatste herinnering duidelijk op de gevolgen van verder uitblijven van de betaling. Stel uw klant aangetekend in gebreke. Verwijs naar uw algemene voorwaarden en breng rente- en incassokosten in rekening. Maak duidelijk dat u de factuur overdraagt aan een incassobureau, gerechtsdeurwaarder indien de debiteur met de betaling in gebreke blijft.
 
zie een voorbeeld van een aanmaning.
zie een voorbeeld van een ingebrekestelling.

 
Indien nodig schakel incassobureau -  gerechtsdeurwaarder in.
Heeft de opdrachtgever na een betalingsherrinnering en aanmaning niet betaald, schakel dan een "net" incassobureau in. Dit is het laatste redmiddel, en vaak kan dit gepaard gaan met klantenverlies. 

Overige middelen om de factuur betaald te krijgen.
Als schuldeiser heeft u diverse middelen ter beschikking om uw recht te halen en te beschermen. Door b.v. Opschorting, eigendomsvoorbehoud , stille verpanding, recht van reclame, verrekenen.

Naar de rechter stappen.
Een minnelijke incasso gaat vooraf aan gerechtelijke stappen. Het traject dient als dossieropbouw, met daarin een overzicht van de herinneringen en aanmaningen en de relevante klantcontacten en correspondentie. Dit levert bewijs op bij de rechter. Wanneer u als eisende partij door de rechter in het gelijk bent gesteld en uw vordering is toegewezen, dan kunt u executoriaal beslag leggen indien de debiteur niet betaald binnen de termijn die de rechter hem in het vonnis heeft gegeven.

Wat doen we met de btw.
Indien de vordering “echt” oninbaar is en de afnemer kan op geen enkele manier betalen dan kunt u de btw terugvragen die u al heeft voldaan. redenen twee jaar openstaande factuur, uitspraak curator enz.

Gelezen 134376 keer Laatst aangepast op vrijdag, 27 juli 2012 19:04
Marco Blankestijn

Marco Blankestijn is geboren in 1977 te Monster. Hij is een financieel deskundige en belastingconsultant tevens is hij zeer betrokken bij de Publieke sector.  Na zijn carriere bij  Gordian Management (1999-2001) als assistant accountant is hij eigenaar geworden M.L. Blankestijn Advies & Beheer BV. (2001-heden), en heeft hij verschillende opdrachten uitgevoerd.

Specialties:
Finance management, Controlling, Bookkeeping, Financial analysis, Cash management, Working Capital management, Personal management, Coaching, Process improvement, Change management, Contract management.


 

 

Laatste artikels

© Copyright 2018 M.L. Blankestijn Advies & Beheer B.V. Alle rechten voorbehouden.
Web design by