Administratie een lust een last of noodzaak?
zondag, 10 juni 2012 00:00

Administratie een lust een last of noodzaak?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Niet voor iedereen wordt een administratie gezien als een lust. Zo zijn er mensen die post ongeopend op hun bureau gooien. De administratie moeilijk terug kunnen vinden en geen idee hebben van wat er binnen komt en uit gaat. Opzich is dit niet zo vreemd indien de ondernemer administratie doen als hobby zag, dan was hij zelf wel administrateur geworden, maar bedenk wel overzicht helpt.

 

Niet voor iedereen wordt een administratie gezien als een lust. Zo zijn er mensen die post ongeopend op hun bureau gooien. De administratie moeilijk terug kunnen vinden en geen idee hebben van wat er binnen komt en uit gaat.

Opzich is dit niet zo vreemd indien de ondernemer administratie doen als hobby zag, dan was hij zelf wel administrateur geworden, maar bedenk wel overzicht helpt.

Als u Ondernemer bent zult u een administratie moeten bijhouden. Dit is niet alleen een verplichting voor de Belastingdienst maar ook belangrijk voor u zelf. U zult willen weten wat u verdient en wat u uitgeeft aan kosten. Een goede administratie geeft dus inzicht in uw bedrijf, uiteindelijk wilt u als ondernemer geld verdienen om van te leven.

De Belastingdienst stelt geen gespecificeerde eisen aan een administratie maar volstaat met “een deugdelijke administratie te voeren”. U dient uw administratie 7 jaar lang te bewaren zowel op papier als elektronisch. Ook voor agenda’s, notities, bankafschriften, kassabonnen, contracten etc. geldt deze bewaartermijn van 7 jaren.

Veel ondernemers besteden hun volledige administratie uit bij een boekhouder of accountant. Dit brengt behoorlijke kosten met zich mee terwijl de gemiddelde boekhouding van een ondernemer niet altijd ingewikkeld is.

Onderstaand zetten we uiteen waaraan uw administratie in het kort dient te voldoen.

 • U dient facturen te maken en te boeken voor uw verkopen.
 • U dient de inkoop en onkosten te boeken die zakelijk worden gemaakt.
 • U dient de splitsing in BTW aan te geven in de inkoop/verkoop.
 • U dient u bankboek/kasboek te boeken voor de inkomende verkopen en de uitgaande inkopen/onkosten.
 • bewaar uw Contracten, uitgebrachte offertes en overige correspondentie, Agenda’s en afsprakenboeken.
 • U dient conform eisen van de belastingdienst de aangifte OB in.
 • U dient conform eisen van de belastingdienst jaarlijks u IB in.
 • U dient een kolommenbalans en v&w over het jaar te hebben.

Optioneel:

 • U maakt een jaarverslag op conform kolommenbalans en v&w. deze dient gedeponeerd te worden en te voldoen  aan de regelgeving.
 • U dient bij een subsidie te voldoen aan de subsidievoorwaardes.
 • Indien er spraken is van Loon i.p.v. winst uit onderneming (verplicht bij een bv) dient er een loonadministratie bijgehouden te worden inclusief personeelsdossier.
 • Indien er spraken is van een voorraad dient u een Voorraadadministratie aan te leggen.
 • Indien er sprake is van materiele vaste activa dient u een MVA staat bij te houden.
 • Indien er spraken is van liquide middelen in effecten hou uw een effectenstaat bij.
 • Indien u Privé onttrekkingen/storting doet geef dat dan aan.
 • indien er spraken is van vpb maak een “vermogensvergelijking of zelfstandige jaarwinstbepaling” voor de vpb aanslag.


M.L. Blankestijn Advies & Beheer B.V. denken en ondernemen met u mee. We staan naast u, en helpen u op een persoonlijke manier bij de afhandeling van alle financiële zaken die u zelf niet wilt of kunt regelen.

Gelezen 190637 keer Laatst aangepast op maandag, 23 juli 2012 10:55
Marco Blankestijn

Marco Blankestijn is geboren in 1977 te Monster. Hij is een financieel deskundige en belastingconsultant tevens is hij zeer betrokken bij de Publieke sector.  Na zijn carriere bij  Gordian Management (1999-2001) als assistant accountant is hij eigenaar geworden M.L. Blankestijn Advies & Beheer BV. (2001-heden), en heeft hij verschillende opdrachten uitgevoerd.

Specialties:
Finance management, Controlling, Bookkeeping, Financial analysis, Cash management, Working Capital management, Personal management, Coaching, Process improvement, Change management, Contract management.


 

 

Laatste artikels

© Copyright 2018 M.L. Blankestijn Advies & Beheer B.V. Alle rechten voorbehouden.
Web design by